fredag 12 juni 2015

Jämlikhet

Jämlikhet innebär att alla människor inom ett visst samhälle eller inom en grupp har samma status och respekt, att alla människor är lika mycket värda. Det innebär att alla människor har lika rättigheter enligt lagen exempelvis säkerhet (skydd mot faror, brott och skador), rösträtt, yttrandefrihet  och mötesfrihet, rätt till egendom och ta del av samhällets service. Jämlikhet omfattar därför även ekonomisk, det vill säga lika tillgång till saker som utbildning, sjukvård och socialförsäkringar. Jämlikhet innebär också lika möjligheter och skyldigheter.

Jämlikhet innebär att alla människor ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter oavsett var man kommer från , tro, utseende, sexuell läggning, status, åsikt, funktionsnedsättning, kön och så vidare. Trakasserier och diskriminering på grund av olikheter är därför inte accepterade och i de flesta fall straffbelagt.


Ordet jämlikhet kommer från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna handlar om att alla människor har samma värde och rättigheter. Alla människor har rätt att säga vad de tycker, tro på vilken gud de vill och välja vilken partner de vill leva med.


Och med jämlikhet som tema, så får ni kolla på denna film, Alla Människor är Lika Värda, som tidningsgruppen i Landskrona har gjort



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3