tisdag 16 februari 2016

Semlan

Semlan eller som Ture Sventon kallade den för, temlan är en slags bulle eller bakelse av just vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former främst i Skandinavien och den kan se lite annorlunda ut beroende på vilket land man är i. I Danmark och Norge brukar man till exempel ha sylt eller vaniljkräm istället för mandelmassan som vi har här i Sverige.



Traditionellt sett så åt man semlor på fettisdagen och under fastan före påsk. Efter att denna tradition upphört så har man sedan utökat semmelätandet och nu kan man hitta semlor i konditorierna från december fram till påsk. Ibland kan man till och med se dem så tidigt som i november.



Ordet semla kommer faktiskt från ett latinskt ord, simila, som betyder ljust mjöl. Och semlan har faktiskt genom åren varit gjord på fint vetebröd.

På senare år så har man utvecklat flera olika varianter på semlor. Till dessa finns till exempel wienersemlan, minisemlan och semmelwraps och till med en semla med en chokladboll i.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3