fredag 20 mars 2015

Rosettasstenen

Rosettastenen är en stor svart granodioritplatta skapad i Memfis 196 f.kr och som hittades av en franska soldater vid staden Rosetta i Egypten.

Stenen väger 750 kg. På stenen finns och samma text skriven med tre skriftsystem representerade två språk: egyptiska, dels med hieroglyfer, dels som demotisk skrift och antik grekiska med  grekiska bokstäver.

år 1822 kunde man slutligen tyda hieroglyferna under 20 år dessförinnan hade man försökt med begränsad framgång. 

Svenska Johan David Åkerblad (1763-1819) arbetade enbart med den demotiska skriften  och kunde år 1802 tolka alla egennamn, samt andra ord som också fanns med i den grekiska texten. Dessutom konstaterade han att den demotiska skriften var rent alfabetisk och tolkade 15 enskilda bokstävers ljudvärde helt korrekt.

Den engelske naturforskaren Thomas Young var den första som ägnade sig åt att tyda den hieroglyfiska delen av stenens text. Ett stort hinder var att man ännu trodde att hieroglyferna var en ren bildskrift där varje tecken representerade ett helt ord  eller begrepp på samma sätt som ofta är fallet i exempelvis Kinesiskan.

Texten återger ett beslut taget den 27 mars 196 f.kr. Det togs av de egyptiska prästerna Memfis för att hylla kung Ptolemaios V Epifanes som en gud för att han visade templen och prästerna stor välvilja. Man beslöt också att i varje större tempel resa en staty av honom med en inskrift av samma text som på stenen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3