fredag 13 mars 2015

Sagabiografen i Höganäs

www.kullafotografen.se
Lokalen byggdes 1883 som teatersalong till Hotell Schweitz. Stolarna var lösa så man kunde plocka bort dom och använda lokalen även till dans.

Den första filmen visades 1895 i Paris. Sommaren 1896 ägde den första filmvisningen rum i Sverige. Det var på en utställning i Malmö.

Den 6 januari 1899, visades den första filmen i nuvarande Sagas lokaler , då av kringresande sällskap, Fram till 1911 besöktes teatersalongen då och då av dessa filmsällskap.

Men i januari 1911 hade hotellets krögare sett att filmvisning var en lönande affär och han installerade en filmprojektor i lokalen . Nu räknades det som en fast biograf. Namnet blev Hotell Schweitz Biografteater. Så hette den fram till 1941, då en firma som hette Östgötabiografer i Norrköping tog över driften. 

Schweitz Bio blev moderniserad med en ny maskinell utrustning och nya stolar och namnet ändrades till Grand.

Hotell Schweitz  slog igen och 1971 rev kommunen huset . Meningen var att även biohuset skulle bort men man lät bioverksamheten  fortsätta ett tag till. Många förslag kom ,bla skulle en ny bio byggas vid gamla järnvägsstationsområdet tillsammans med bank,taxi,affärer och annat, men snart försvann dessa planer .

http://www.hoganas.se/sv/Invanare/Uppleva--gora/Kultur/Bio/
Saga rullade på, men våren 1982 gav firman i Norrköping som drev bion besked att de skulle lägga ner bion p.g.a. den dåliga lönsamheten. Dock så togs biografen över privat av den nuvarande ägaren  istället.

Saga har senaste tiden fått en utökad verksamhet med skolbio, där alla elever får se 2 filmer om året på dagtid. biografen har filmklubbar och det körs vuxenfilms studio, så det är verkligen full rulle i den 115-åriga byggnaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3