fredag 17 juli 2015

Kullaberg

http://svenskbotanik.se/wp-content/uploads/2013/10/Kullaberg-Thomas-Gunnarsson.jpg
Kullaberg har med sin skiftande natur bra möjligheter till både vandring och bad. Det finns barr och löv skogar här, men här finns också rester av enbevuxen ljung, fäladsmarker, åker och äng. Flera platser på Kullaberg ger bra utsikt över omgivningen , högst är Håkull med sina 187.5 meter över havet.

Växtlivet är ofta magert och fattigt på arter, men på vissa ställen där det finns mer näring kan det finnas mycket blommor. Särskilt under våren då man kan se till exempel blåsippor, gulsippor, skogsbingel och ramslök. Tack vare variationen i naturen så är det totala antalet stort och på Kullaberg kan man hitta
 hela 70%av alla växtarter utanför fjällen.

Ett stort antal fågelarter häckar  i den omväxlande naturen. Till exempel kan man se pilgrimsfalken som är en av landets mest sällsynta häckfåglar. Och på både hösten och våren flyger olika småfåglar, rovfåglar och sjöfåglar förbi Kullaberg. Efter västliga stormar kan man ibland se ovanliga fåglar från Atlanten, till exempel stormfåglar och havssula.

Det finns ett rikt fiskliv vid Kullaberg, där man kan hitta många olika kräftdjur, sjöborrar, musslor och snäckor. Även flera av dessa arter är sällsynta.

Men man ska vara försiktig på Kullaberg. Tänk på att inte gå för nära de branta stupen ut mot havet. Dessutom är klipporna nere vid havskanten hala och havet oberäkneligt med sina vågor, strömmar och virvlar.
http://natgeo.se/files/bonnier-ngm/bp_photo/kullaberg2_ng_roslins.jpg

För att ta sig till Kullaberg kan man först ta buss 222 till Mölle för att sedan byta till buss 202 som går nu under sommaren. Buss 202 går ända upp till Kullens fyr från Mölle busstation.

Ta hand om er!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3