fredag 7 augusti 2015

Sfinxen i Giza

I Giza, som ligger nära Kairo i Egypten, kan man hitta sfinxen. Sfinxen är en jättestor skulptur som ska föreställa en gammal egyptisk kung. En sådan kung kallades för farao.

Det är inte möjligt att veta exakt hur gammal sfinxen är men experter tror att den byggdes för ungefär 4500 år sedan, alltså runt år 2700 före Kristus. Den byggdes antagligen samtidigt som pyramiderna. Man tror också att den byggdes av en farao som hette Chefren, som alltså regerade i Egypten på den tiden, eftersom sfinxen är så lik honom. Antagligen  placerade man sfinxen  där den är för att den skulle vakta vägen till Chefrens egen pyramid som är den mellersta av de tre stora pyramiderna i området.

Vissa tror att näsan på sfinxen förstördes av Napoleons soldater. Andra tror att den förstördes ännu tidigare av turkiska soldater, men ingen vet säkert.

Byggnader från det gamla Egypten  är fulla av målningar på sfinxer men i målningarna ser man dom alltid i par. Därför undrar man vart den andra sfinxen har tagit vägen. På en gammal Egyptisk pappyrusrulle  kan man läsa att det fanns en sfinx på andra sidan Nilen med ansiktet vänt mot den anda. Den beskrevs som att vara i dåligt skick redan då.

En teori är att befolkningen i området slog sönder denna sfinx och använde materialet till att bygga hus efter en jordbävning. Nilen började också vid den här tiden att ändra riktning och därför tror man att floden översvämmade och förstörde statyn.

Man tror inte det finns någon chans att hitta några rester från denna sfinx.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3