onsdag 12 augusti 2015

Svalan

Svalan är en social fågel som spenderar en stor del av sin tid att jaga insekter. Svalans fjäderdräkt går främst i mörka toner som svart, mörkblått och mörkgrönt. Men man kan även se mer gråa och bruna nyanser med inslag av vitt och rött. Till skillnad från till exempel en tornseglare så flaxar en svala betydligt mer med sina vingar när den flyger och den segelflyger mindre.

När en svala vilar kan man hitta den sittandes på tak, stenar eller andra upphöjda ställen. Det är ytterst sällan man ser dem på marken.

Man brukar säga att svalor kan spå väder. Spådomen säger att när svalorna flyger högt så blir det soligt och varmt, men när de flyger lågt så väntas mulet och regnigt väder. I själva verket så är orsaken till detta beteende att de insekter som svalorna äter befinner sig på en högre höjd då det är fint väder och på lägre höjd då det är sämre väder. Varför insekterna befinner sig på olika höjd vid olika väder vet man däremot inte säkert.

Svalan är en flyttfågel och vilket innebär att fågeln inte hela tiden stannar på sin häckningsplats utan flyger vidare till nya områden. En svala kan sedan återvända till mer eller mindre exakt samma plats som den flög från ursprungligen. Forskarna vet inte ännu exakt hur fåglarna kan vara så fantastiska på att navigera och hitta rätt. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inlägg i den här bloggen skrivs av personer som har daglig verksamhet i Höganäs kommun. Lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Kom ihåg att behandla andra som du själv vill bli behandlad, tack!

<3